lauantaina, huhtikuuta 21, 2012

Kauneudesta

Huh. Juuri sain luettua Zadie Smithin On beautyn (suomeksi). Varsin mielenkiintoinen ja mukava lukukokemus sinällään, mutta kirja ei oikein temmannut mukaansa. Enkä täysin ymmärtänyt miksi tämä kirja on "must read" listalla, mutta kyse voi olla kulttuurikontekstista.

Kirja sijoittuu Yhdysvaltoihin, pieneen yliopistokaupunkiin, ja kertoo pääosin Belsyn perheestä. Yksi kirjan vahvoista teemoista on rotuun liittyvät asiat (vähemmistökiintiöt, sorto jne) sillä Belsyn perhe on sekaverinen. Isä on Englannista ja äiti tumma. Tästä syystä uskon tämän kirjan olevan merkittävä enemmänkin amerikkalaisessa vaikutuspiirissä, kuin suomalaisessa, vaikka varmasti tästä on nousemassa ajankohtainen aihe myös täällä.

Kirjan juoni oli mielestäni jollain tavalla arkinen. On perhe; isä, äiti ja kolme lasta (kaksi poikaa ja tyttö). Isä on pettänyt äitiä, erotaanko vai yritetäänkö. Perheen tytär on kunnianhimoinen, ihastuu poikaan, mutta jutusta ei tulekaan mitään. Nuorimmainen haluaa tuntea kuuluvansa afro-amerikkalaiseen "gangsta"kulttuuriin, kuuntelee räppiä, kertoo kavereilleen asuvansa slummissa vaikka asuu jossain ihan muualla, ja eksyy hieman kaidalta polulta vaikka on pohjimmiltaan hyväsydäminen ja herkkä poika. Vanhin poika on vahvasti sivuhahmo, sillä hän opiskelee yliopistossa toisella paikkakunnalla, mutta hänestä löytyy hienoinen kapinan kaiku siinä, että on uskovainen muun perheen kallistuessa enemmän ateismin kannalle.

Tästä kaikesta saadaan aikaan n. 430sivua, jotka lukee ohimenevällä mielenkiinnolla herättämättä sen kummempia tunteita.
  1. Never Let Me Go – Kazuo Ishiguro
  2. Saturday – Ian McEwan
  3. On Beauty – Zadie Smith
  4. Slow Man – J.M. Coetzee
  5. Adjunct: An Undigest – Peter Manson
  6. The Sea – John Banville
  7. The Red Queen – Margaret Drabble
  8. The Plot Against America – Philip Roth
  9. The Master – Colm Tóibín
  10. Vanishing Point – David Markson
Jälkikirjoituksena pitää mainita, että näistä muutamaa en vielä ole onnistunut paikantamaan Tampereen kirjastoista (Peter Mansonin kirja esim.) joten ne jäävät tällä kierroksella mahdollisesti välistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti