lauantaina, huhtikuuta 28, 2012

Hidas mies

Olen hiljalleen alkanut epäilemään, etten taida olla ns. tavallisen kaunokirjallisuuden ystävä. Taidan pitää enemmän dekkareista, fantasiakirjoista ja muusta kirjallisuudesta, jossa oikeasti Tapahtuu jotakin. :) Sain eilen luettua Coetzeen Hidas mies-kirjan, enkä tästäkään oikein ymmärtänyt, miksi tämä kirja on "must read" listalla.

Lyhyesti kerrottuna kirjan juoni on kertoa Paul Raymentin elämästä parin kuukauden ajan. Kirjan alussa iäkäs herra Rayment joutuu onnettomuuteen ja häneltä joudutaan amputoimaan toinen jalka. Kirja siis seuraa hänen uutta elämäänsä, uuteen tilanteeseen sopeutumista ja sitä, miten hän ihastuu sairaanhoitajaansa sekä siitä, miten erikoislaatuinen vanha rouva kirjailija sekaantuu tähän kaikkeen. Ei millään lailla tapahtumarikas kirja, mutta kirjoitettu niin, että kirjaa on välillä vaikea laskea käsistään. Sitä suunnittelee, että tämän luvun/kappaleen jälkeen pistän kirjan pois, mutta huomaakin että tästä on jo pari sivua.

Adjunct jää tosiaan myöhemmälle lukemiselle, sillä tätä kirjaa en ole löytänyt Tampereen kirjastoista. Banvillen The Sea-kirjan olen jo aloittanut. :)
  1. Slow Man – J.M. Coetzee
  2. Adjunct: An Undigest – Peter Manson
  3. The Sea – John Banville
  4. The Red Queen – Margaret Drabble
  5. The Plot Against America – Philip Roth
  6. The Master – Colm Tóibín
  7. Vanishing Point – David Markson
  8. The Lambs of London – Peter Ackroyd
  9. Dining on Stones – Iain Sinclair
  10. Cloud Atlas – David Mitchell

lauantaina, huhtikuuta 21, 2012

Emma

Kokeilin ehkä reilu viikko sitten pitkästä aikaa audiokirjan kuuntelemista. Yleisesti en ole audiokirjoista pitänyt. Haluan kovasti edistää projektiani kirjojen keskellä, mutta samalla toisaalle repii halu edistää myös käsityöprojekteja. Yleensä käsitöitä tehdessäni seurailen samalla jotakin tv-sarjaa tässä koneella, mutta viimeaikoina on käynyt pieni kyllästyminen sarjoihin, joita minulla tässä koneella on. Tästä kumpusi idea audiokirjoihin ja ensimmäinen kuunneltava oli Jane Austenin Emma, joka luonnollisesti löytyy "must read"-listalta.

Kirja oli nimeltään tuttu, tiedän että siitä on tehty elokuvia ja että se on todellakin yksi klassikoista. En vain ollut koskaan tutustunut tarinaan missään yhteydessä - tai niin luulin. Yllätykseni oli suuri kun tajusin juonen peruskuvion olleen inspiraatio 90-luvun teinileffaan nimeltä Clueless. Olin jopa hieman pettynyt - tosin lähinnä siksi, että tiesin kuka päätyy kenenkin kanssa yhteen ja mitä tulee tapahtumaan. Austenin versio oli kuitenkin luonnollisesti mutkikkaampi kuin teinileffaksi yksinkertaistettu versio, joten jaksoin kuunnella kirjan hyvillä mielin.

Audiokirjoja ajattelin jatkossakin kuunnella, jos tulee uudelleen kyllästyminen visuaaliseen viihteeseen. :)

Kauneudesta

Huh. Juuri sain luettua Zadie Smithin On beautyn (suomeksi). Varsin mielenkiintoinen ja mukava lukukokemus sinällään, mutta kirja ei oikein temmannut mukaansa. Enkä täysin ymmärtänyt miksi tämä kirja on "must read" listalla, mutta kyse voi olla kulttuurikontekstista.

Kirja sijoittuu Yhdysvaltoihin, pieneen yliopistokaupunkiin, ja kertoo pääosin Belsyn perheestä. Yksi kirjan vahvoista teemoista on rotuun liittyvät asiat (vähemmistökiintiöt, sorto jne) sillä Belsyn perhe on sekaverinen. Isä on Englannista ja äiti tumma. Tästä syystä uskon tämän kirjan olevan merkittävä enemmänkin amerikkalaisessa vaikutuspiirissä, kuin suomalaisessa, vaikka varmasti tästä on nousemassa ajankohtainen aihe myös täällä.

Kirjan juoni oli mielestäni jollain tavalla arkinen. On perhe; isä, äiti ja kolme lasta (kaksi poikaa ja tyttö). Isä on pettänyt äitiä, erotaanko vai yritetäänkö. Perheen tytär on kunnianhimoinen, ihastuu poikaan, mutta jutusta ei tulekaan mitään. Nuorimmainen haluaa tuntea kuuluvansa afro-amerikkalaiseen "gangsta"kulttuuriin, kuuntelee räppiä, kertoo kavereilleen asuvansa slummissa vaikka asuu jossain ihan muualla, ja eksyy hieman kaidalta polulta vaikka on pohjimmiltaan hyväsydäminen ja herkkä poika. Vanhin poika on vahvasti sivuhahmo, sillä hän opiskelee yliopistossa toisella paikkakunnalla, mutta hänestä löytyy hienoinen kapinan kaiku siinä, että on uskovainen muun perheen kallistuessa enemmän ateismin kannalle.

Tästä kaikesta saadaan aikaan n. 430sivua, jotka lukee ohimenevällä mielenkiinnolla herättämättä sen kummempia tunteita.
  1. Never Let Me Go – Kazuo Ishiguro
  2. Saturday – Ian McEwan
  3. On Beauty – Zadie Smith
  4. Slow Man – J.M. Coetzee
  5. Adjunct: An Undigest – Peter Manson
  6. The Sea – John Banville
  7. The Red Queen – Margaret Drabble
  8. The Plot Against America – Philip Roth
  9. The Master – Colm Tóibín
  10. Vanishing Point – David Markson
Jälkikirjoituksena pitää mainita, että näistä muutamaa en vielä ole onnistunut paikantamaan Tampereen kirjastoista (Peter Mansonin kirja esim.) joten ne jäävät tällä kierroksella mahdollisesti välistä.

maanantaina, huhtikuuta 02, 2012

Lauantai

Eli nyt on luettu Ian McEwanin kirjoittama Lauantai. En ole vieläkään oikein osannut päättää pidinkö kirjasta vai enkö. En missään nimessä sanoisi että kirja oli suoranaisesti huono, mutta tunnetusti tämä ei vielä tarkoita sitä, että se olisi mielestäni ollut hyväkään.

Kirja siis kertoo neurokirurgi Henry Perownen lauantaipäivästä ja kirja ei niinkään seuraa Perownea kuin Perownen ajatuksia. Päivän tapahtumat tulee kyllä hyvin tarinan mukana esille, mutta yhtäkkiä voidaankin hypätä flashbackina siihen, kun Perowne on lapsi tai kun hän tapasi vaimonsa ensimmäisen kerran. Tai sitten yksinkertaisesti jonnekin ihan muualle. Kirjassa kuvataan myös -minusta- vähän turhankin tarkkaan squashpeli, mikä kuuluu Perownen lauantairutiineihin sekä kirjan lopussa hänen työalaansa liittyvä leikkaus.

Kirja oli hidastahtinen ja tästä johtuen ehkä myös hidaslukuinen. Lukulistalla on seitsemän muutakin kirjaa Ian McEwanilta, joten odotan mielenkiinnolla, millä tavalla nämä kirjat eroavat tästä juuri lukemastani kirjasta. Sille täytyy kuitenkin nostaa hattua, miten yksityiskohtaisesti McEwan on syventynyt neurokirurgiaan, sairaalakieleen, squashin peluuseen ja kaikkeen muuhun, millä Perownen ajatuksen juoksusta on saatu hyvin uskottava. Tämä on varmasti vaatinut paljon taustatyötä, ja suuren työn takana on varmasti ollut sekin, että kirjan sisältö on saatu muistuttamaan ihmisen ajatuksen juoksua.
  1. Never Let Me Go – Kazuo Ishiguro
  2. Saturday – Ian McEwan
  3. On Beauty – Zadie Smith
  4. Slow Man – J.M. Coetzee
  5. Adjunct: An Undigest – Peter Manson
  6. The Sea – John Banville
  7. The Red Queen – Margaret Drabble
  8. The Plot Against America – Philip Roth
  9. The Master – Colm Tóibín
  10. Vanishing Point – David Markson